Više svetlosti. Više prostranstva. Više mogućnosti.

Novi podizno klizni sistem: VEKAMOTION 82max


Iz želje i potrebe za velikim staklenim površinama u proteklih par godina došlo je do velikog procvata podizno-kliznih vrata. Međutim, ono što se traži ne odnosi se uvek na elemente velikih dimenzija, već i na što manju vidnu površinu profila kao i pragove u ravni s podom. Na ove zahteve kompanija VEKA AG odgovara uvođenjem nove generacije podizno-kliznih vrata VEKAMOTION 82, koja je planirana da zameni dosadašnje sisteme VEKASLIDE 82 i VEKASLIDE 70. Proizvođači VEKA stolarije rado će vam dati ponudu.


Ne možemo osporiti estetiku velikih prozora, dovoditi u pitanje blagotvorni efekat koji na nas ima prostorija ispunjena prirodnim svetlom ili ignorisati upotrebu sunčeve svetlosti kao izvora energije. Pa ipak, sa svakim dodatnim centimetrom staklene površine, rastu i tehnički izazovi. Novi sistem podizno-kliznih vrata VEKAMOTION 82 i VEKAMOTION 82 MAX razvijen je da zadovolji potrebe klijenata i arhitekata za elementima velikih dimenzija sa velikim površinama stakla i minimalno vidnim profilom rama. Evo koje su njegove prednosti:

  • Smanjena vidna površina krila.
  • Više svetlosti, više prostora - U poređenju sa dosadašnjim rešenjima, nova podizno-klizna vrata mogu da ponude izgled krila koje ima i do 20 % manju vidnu površinu profila. Zbog znatno smanjene dimenzije rama, staklena površina elementa može biti znatno veća.
  • Maksimalna veličina elmenta u beloj boji je 6,0 m × 2,7 m, a u drugim bojama 5,0 m × 2,5 m. Ovako velike staklene površine propuštaju obilje dnevne svetlosti i daju prostoru moderan izgled.
  • Elegantan dizajn površine profila - Zahvaljujući mogućnostima oplemenjivanja površine profila atraktivnim VEKA bojama i teksturama, VEKA SPECTRAL jedinstvenom tehnologijom, kao i aluminijumskim oblogama koje dodatno proširuju spektar boja elemenata, sistem podizno-kliznih vrata može se prilagoditi estetici svakog enterijera ili eksterijera.
  • Optimalna termoizolacija i vrhunska zaptivenost - Zahvaljujući debljini profila klase A u skladu sa DIN EN 12608 standardom, ovaj sistem postiže Uf-vrednost od 1,3 W/m²K i može da podrži tri sloja stakla debljine 20 mm ili funkcionalna stakla debljine do 54 mm. Nova podizno-klizna vrata svojim dvokomponentnim zaptivkama i zaptivkama velikih dimenzija dostižu zaptivenost do nivoa (Class) 9A. Ovo je garancija čvrstog zaptivanja između praga, rama i krila zahvaljujući dvema optimizovanim zaptivkama u krilu koje su fabrički povezane vulkanizovanim uglom u zoni spoja. Ova mera omogućava izradu sigurnih i nepropusnih uglova uz veoma jednostavnu obradu. U svakom trenutku ste zaštićeni od vetra, vremenskih nepogoda, gubitka toplote, buke i nepoželjnih posetilaca.
  • Efikasna zaštita od provale – klasa RC2 - Bezbednost vašeg doma je veoma važna. Zahvaljujući velikim, kontinuiranim čeličnim ojačanjima u ramu i krilima podizno-kliznih vrata VEKAMOTION 82, u kombinaciji sa odgovarajućim okovom i sigurnosnim ostakljenjem, pouzdano se može postići stepen zaštite koju preporučuje policija, klasa otpora RC 2.
  • Veće dimenzije čeličnog ojačanja garantuju vrhunsku stabilnost - Kako bi se i kod većih elemenata obezbedila visoka stabilnost PVC rama, kod sistema VEKAMOTION 82 su čelična ojačanja dimenzionirana stabilnije. Ram vidne širine profila od 62 mm i debljine od 194 mm ima dve odvojene čelične komore. U njih se mogu ugraditi čelična ojačanja dimenzija od 60 mm x 40 mm, koja se takođe koriste kod prozorskih sistema SOFTLINE 82 i SOFTLINE 76. Profili rama se ne spajaju vijcima sa čeličnim ojačanjem, već kroz pet integrisanih vijčanih kanala. Usled simetrične konstrukcije rama, proširenja se mogu postaviti čitavom dužinom iznutra i spolja. Smanjena kompleksnost, veća efikasnost - Pri razvoju novih podizno-kliznih vrata posebna pažnja je posvećena jednostavnoj obradi i lakoj ugradnji. Poboljšana rešenja za pojednostavljenu proizvodnju su razvijena u saradnji sa proizvođačima. Na primer za prag. Proizvođač može da bira između dva profila potpornih ploča (aluminijumskih poklopaca praga) i time prema potrebi bez problema implementira standardno rešenje ili rešenje sa pragom u ravni poda. Prag u ravni poda je u skladu sa DIN 18040.
  • Jednostavna i sigurna hidroizolacija objekta - Upotrebom dodatnog profila, prag se može postaviti kako kod VEKAMOTION 82 tako i kod VEKAMOTION 82 Max. Visoka, neprekidna PVC površina od 50 mm znatno pojednostavljuje izvanrednu hidroizolaciju.